Belblock
betonmetselsteenzoeker


IN DE KIJKER

Betonmetselstenen geven stilte een kans! Betonmetselstenen geven stilte een kans!

In onze lawaaierige maatschappij wordt stilte een zeldzame luxe. Ook de leden van BELBLOCK bekommeren zich over het akoestisch comfort van onze gebouwen en rondden in dit kader recent een uitgebreid akoestisch onderzoek af. De productverenging van fabrikanten van betonmetselstenen heeft met een heel gamma aan betonmetselstenen het akoestisch labo van het WTCB in het proefstation te Limelette voor lange tijd bezet. De reden hiervoor is eenvoudig: aantonen dat door het gebruik van betonmetselstenen heel wat akoestische problemen kunnen worden vermeden . Om dit te staven zijn wetenschappelijk onderbouwde, correcte en “up-to-date” resultaten nodig. Zo werden er maar liefst 27 testen uitgevoerd. Zowel de luchtgeluidverzwakkingsindex van enkelwandige als van dubbelwandige muren werden getest, al dan niet bepleisterd. Om realistische situaties zoveel mogelijk te benaderen, werden dubbelwandige muren getest op een doorlopende vloerplaat en op twee gescheiden vloerplaten. Tussen beide wanden werd isolatie, nl. rotswol, aangebracht.

Hieronder vindt u de behaalde resultaten. De betonmetselstenen werden ingedeeld aan de hand van hun Bruto Droge Volumemassa (kg/m³) om vergelijkingen mogelijk te maken. De resultaten zijn uiteraard gemeten in labo en dus generiek. Dit betekent dat in individuele gevallen nog betere resultaten kunnen worden behaald.


* Noot: het behaalde resultaat ligt niet binnen de verwachtingen en in lijn met de bekomen resultaten. Hier is vermoedelijk een akoestisch lek opgetreden bij de uitvoering van de testwand.





Sinds 2008 is de vernieuwde Belgische norm NBN S 01-400-1 voor woningbouw van toepassing. De opgefriste norm is aangepast aan de Europese richtlijnen en belangrijker nog, hij legt strengere eisen op om te voldoen aan het verwachtingspatroon dat we vandaag aan lawaai – of liever stilte- stellen.

Volgende tabel, uit de norm NBN S01-400-1, geeft de relatieve eisen mbt. de luchtgeluidsisolatie tussen verschillende ruimtes:



Lees ook: Akoestische eigenschappen van metselwerk in betonstenen.




Passie voor passiefwonenpassief huis - passiefwonen

Joël en Carole, de gepassioneerde eigenaars – én bedenkers, én bouwers– van Belgiës eerste passiefwoning in beton mogen trots zijn: de keuze van dit materiaal, met zijn uitstekend isolerend vermogen en een thermische inertie om U tegen te zeggen, maakt de woning ‘passiever’ dan enig andere.

‘Ik wilde geen huis bouwen voor 10 of 20 jaar, maar een huis voor het leven: dat van mijn man en ik, en dat van mijn kind en later van onze kleinkinderen’, verklaart Carole Cornet-Joie de keuze van beton voor de woning die ze samen met haar man Joel bouwde in Tenneville (provincie Luxemburg). Maar duurzaamheid was niet het enige criterium bij de selectie van de bouwmaterialen. Wel het thermisch isolerend vermogen. Want het koppel besloot te gaan voor een passiefwoning. Een bewuste en weldoordachte keuze, aldus Joel: ‘Energie – het probleem van de beschikbaarheid en de stijgende kost – was onze hoofdbekommernis.’


Passief?

passief huis - passiefwonen In een passiefhuis staan zowel comfort als minimaal energieverbruik – voor verwarming, ventilatie, warm water, huishoudtoestellen,...– voorop. Passiefhuizen – in feite een verfijning van lageenergie-woningen – hebben een comfortabel binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer, en dit zonder conventionele verwarmingsinstallatie. Dit kan door in de eerste plaats warmteverliezen te beperken: via een doorgedreven isolatie en door volledig luchtdicht te bouwen. Daar bovenop wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve warmtewinsten, in de eerste plaats van de zon die via glaspartijen sowieso gratis binnenvalt. Om de gebufferde warmte doeltreffend te benutten, bevordert de passiefwoning een gecontroleerde ventilatie en is er voorzien in warmterecuperatie. Het huis van Joel en Carole is voorzien van een zogenaamde ‘canadese put’. De lucht wordt aangezogen via een buis die zich onder de grond bevindt – waar een gemiddelde temperatuur van 10°C heerst – en die als bodemlucht warmtewisselaar werkt. Deze zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht in de winter en voor afkoeling in de zomer.

Omdat het gebouw niet meer actief wordt verwarmd – behalve een eventuele bijverwarming op basis van een pellet-verwarmingsketel – kan er dus terecht gesproken worden van een ‘passiefwoning’. En dat loont de moeite: het energieverbruik in een passiefhuis ligt gemiddeld vier keer lager dan in een traditionele nieuwbouwwoning en ongeveer tien maal lager dan in een bestaand oud huis.


Isolerenpassief huis - passiefwonen

Beter voorkomen dan genezen. Ofwel: ‘minimaliseer het warmteverlies vooraleer je de warmtewinst maximaliseert’. Isoleer, dus. Joel weet er alles van: ‘Elke centimeter isolatie extra betekent minder energieverbruik. De kostprijs van die centimeters is trouwens bijna verwaarloosbaar in de globale prijs van het huis. Isolatie is de investering met de grootst mogelijke ROI als het aankomt op energie-efficientie.’ De helft van de buitenmuren van Joel en Caroles woning bestaat dan ook uit isolatie. De rest: betonblokken, waarvan thermische inertie een essentiele eigenschap is. Thermische inertie zorgt ervoor dat thermische energie wordt gebufferd en vervolgens geleidelijk opnieuw wordt vrijgegeven.

passief huis - passiefwonen De binnenmuren werden met holle betonnen blokken gebouwd, waarvan de thermische inertie werd verhoogd door ze eigenhandig op te vullen. Waarom dan niet meteen volle blokken werden gebruikt? ‘Puur uit praktische overwegingen. We stonden immers niet alleen zelf in voor bijna al het denk- en conceptiewerk rond onze passiefwoning – de professionele wereld had nog te weinig ervaring op dat vlak –, maar staken ook de handen uit de mouwen. Elk moment van onze vrije tijd ging de voorbije drie jaar naar de bouw van ons huis. Carole stond onder andere in voor het metselen van de binnenmuren, en voor haar waren volle betonblokken net iets te zwaar.’ Beton ging er verder met tonnen – naar schatting 300 ton – naar chape, prefab balken/lintelen en prefab-vloerelementen (geproduceerd door de firma Pauli).

passief huis - passiefwonen In een traditionele woning gaat ook veel warmte verloren via kieren en spleten aan deuren, ramen en aansluitingen tussen gebouwonderdelen. Een passiefhuis besteedt hieraan extra veel aandacht. Joel: ‘De afschaffing van alle koudebruggen en het luchtdicht maken was een van onze grote uitdagingen. Zo staat onze garage volledig los van ons huis en is er tussen de twee geen verbindingsdeur voorzien.’ Meer hebben de bewoners niet moeten inboeten aan comfort door hun keuze voor een passiefhuis, integendeel. Wat ook mooi is: het budget dat Joel en Carole oorspronkelijk hadden vooropgesteld (nog voor ze over passiefwonen hadden gehoord), hebben ze nauwelijks overschreden. Passief bouwen hoeft dus helemaal niet duurder te zijn dan traditionele woningbouw. De jaarlijkse energiebesparing compenseert een eventuele meerkost trouwens onmiddellijk. Joel rekende uit dat hij jaarlijks niet meer dan het equivalent van 150 liter stookolie aan energie zal spenderen. ‘Je hoeft heus geen ‘Ecolo’ te zijn om een adept van de passiefwoning te worden.’






Belblock | Vorstlaan 68 bus 5 - 1170 Brussel |
tel. +32 2 735 80 15 | mail@febe.be
in samenwerking met: TOP argex argex FEBELCEM

infobeton.be